Anunț oficial. Aceste pensii cresc cu 335 lei, începând cu 1 ianuarie 2025. Veste îmbucurătoare pentru toți românii.
O nouă creștere de pensie cu 335 de lei peste doar două luni. Cine sunt pensionarii norocoși?
Vestea a fost anunțată de către guvern. Ministrul Adrian Câciu a anunțat o nouă creștere de pensie. Este o sumă considerabilă pe care pensionarii o vor primi de la 1 ianuarie 2025.
Discutăm despre indexarea anuală a pensiei care va fi de câteva sute de lei și pe care o vor primi toți pensionarii din România.
Marea și mica recalculare au fost principalele mecanisme prin care pensionarii au primit creșteri semnificative ale pensiei. Creșterea medie de pensie la recalcularea din septembrie 2024 a fost de 620 de lei.
Actualmente, pensionarii care au muncit înainte de 2001 și care consideră că anumite venituri nu le-au fost luate în calcul pot aduce la casele de pensii teritoriale de care aparțin adeverințe cu dovada muncii, scrie newsweek.ro.
Se iau în considerare veniturile nepermanente: orele muncite extra, al 13-lea salariu, diverse premii etc.
O nouă creștere a pensiilor este așteptată la începutul lui 2025, atunci când vor fi indexate.
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat o creștere substanțială a pensiilor de la 1 ianuarie 2025, promițând că majorările vor depăși rata inflației.
Nivelul pensiei medii în România este 2.792 lei din luna august când a avut loc marea recalculare. Astfel, pensia medie va trece de 3.000 de lei odată cu indexarea.
Potrivit lui Câciu, procentul planificat pentru creșterea pensiilor este de peste 12%.
Indexarea se realizează cu rata inflației plus 50% din creșterea salariului mediu brut. Inflația a fost de puțin peste 10%. Creșterea a fost de 6%. Așa se confirmă că vom avea o creștere de 12%.
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că cele mai mari creșteri de pensie le vor înregistra pensionarii care pot dovedi că au muncit „în acord”. Veniturile realizate în sistem de acord global trebuie luate în considerare la calcularea drepturilor de pensie, deoarece retribuirea în acord global presupune salarizarea angajaților în funcție de realizările profesionale.
Până în anul 1977, precizează sursa citată, CAS s-a plătit pe salariul brut prin statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent – de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători.
O adeverință i-ar ajuta pe toți cei care știu că au avut câștigul brut mai mare decât veniturile din cartea de muncă, fiind vorba de cei din minerit, metalurgie, siderurgie, materiale de construcții, auto etc.
Între anii 1977-1990, s-a migrat de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente).
În statul de plată nu mai apar acele rețineri, plata realizându-se de către angajator.
Pentru această perioadă ar fi necesare precizări despre cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului.
Între 1990-2001 s-a revenit la principiul dinainte de 1977. Din 2021, nu mai e necesară nicio adeverință de la angajator.